Green Mortgages & Green Renovation Loans: A Toolkit for Financial Institutions (BA)

Podrška izgradnji zelenih stambenih prostora, te kredibilan i troškovno isplativ program njihovog certificiranja predstavlja priliku za investitore i kompanije za razvoj  i izgranju nekretnina da se razlikuju od drugih u kvaliteti i ekološkoj izvedbi svojih građevinskih projekata, istovremeno educirajući potrošače o finansijskim i drugim koristima ovakve gradnje. Finansijske institucije mogu značajno smanjiti kreditni rizik i povećati vrijednost imovine koju finansiraju davanjem zelenih hipotekarnih stambenih kredita za certificirane zelene stambene objekte, te mogu, stoga, ponuditi i niže troškove finansiranja. Niži troškovi finansiranja  omogućuju  kupcu veću kupovnu moć za investiranje u veći kvalitet gradnje jer zeleni hipotekarni stambeni krediti precizno vrednuju značajno smanjenje troškova energije, održavanja i zdravlja onih koji kupuju zelene stambene prostore. Zeleni stambeni krediti će također pomoći tržištu da bolje prihvati pozitivne vrijednost odgovornog zaduživanja kako bi pravilno investirali na početku procesa građenja.

Ovim programom stvara se partnerstvo između banke, investitora/  kompanije za razvoj i izgranju nekretnina, kupca stambenih prostora i certifikacijske kuće kako bi se verificirala realizacija zelenih stambenih projekata koji su ekološki odgovorni i energetski efikasan u odnosu na standardnu ponudu, te se na taj način ostvaruju finansijske, socijalne i ekološke koristi. Povećana ušteda energije i druge finansijske koristi (poput poboljšanog zdravlja onih koji borave u tom prostoru i rjeđih/nižih troškova popravka kuće) značajno smanjuju uobičajeni rizik otplate kredita omogućujući zajmodavcu da snizi mjesečnu kamatnu stopu uz zadržavanje profitne marže. To kupcu kuće omogućuje da uloži u energetski efikasniji i zeleniji dom uz smanjenje ukupnih mjesečnih troškova vlasništva u odnosu na standardni dom.

Uvođenje takvog finansijskog proizvoda je vrlo aktuelno u kontekstu trenutnih i predstojećih europskih direktiva koje zahtijevaju napredak prema nultoj neto energetskoj potrošnji, značajno smanjenom građevinskom otpadu i smanjenoj toksičnosti građevinskih materijala obaveznih za sve nove i postojeće stambene objekte. Porast zabrinutosti za energetsku sigurnost i sve veći troškovi energije s jedne strane, omogućavaju prednost onim stambenim projektima koji se oslanjaju na jeftinije i prirodne resurse u toku izgradnje i upotrebe. Doprinoseći stvaranju certificiranih zelenih stambenih prostora, investitori i kompanije za razvoj i izgranju nekretnina mogu uveliko olakšati brzu i profitabilnu transformaciju građevinsskog sektora i sektora nekretnina prema ekonomiji s niskim udjelom CO2/ zelenoj ekonomiji.

Download source

Share this

Green Mortgages & Green Renovation Loans: A Toolkit for Financial Institutions (BA)

Sectors: Buildings, Finance

Country / Region: Bosnia and Herzegovina

Tags: , ,

In 1 user collection: Green Mortgages & Green Renovation Loans: A Toolkit for Financial Institutions

Knowledge Object: Publication / Report

Published by: Green Council BiH

Publishing year: 2020